Vælg en side

————sponsoreret indhold————

Boligen er en af de store syndere, når det kommer til klimaregnskabet. Rigtigt mange boliger af ældre dato er bygget helt uden at tænke på effekten på CO2-udledning og bæredygtighed. Leder du efter en ny bolig, og har du svært ved at finde den rette bolig, der passer til dine behov, og en så lille en belastning for miljøet som muligt, er der heldigvis meget, du kan gøre ved en eksisterende bolig for at gøre den mere miljøvenlig.

Miljøoptimering behøver ikke at være omfattende

Fortællingen om det bæredygtige hus kan hurtigt lede tankerne over på hjemmebyggede boliger med underlige former og halm på taget, der mest af alt ligner et levn fra en glemt tid. Heldigvis er det ikke den eneste løsning, og du behøver ikke at bo i et hus bygget af halm og gode intentioner.

Der er faktisk rigtigt mange tiltag, som du kan tage, nogle små og nogle store, som kan reducere din boligs miljøpåvirkning (miljøsvineri/miljømærke…), spare penge og øge værdien på din bolig. Op mod 40% af Danmarks samlede energiforbrug bliver brugt til opvarmning og belysning i vores boliger. En nem måde at gøre en miljømæssig forskel er at skifte elpærerne i huset ud med nye LED-pærer. Til forskel fra den første sparepærer der kom på markedet, indeholder LED-pæren ikke kviksølv, og tænder uden forsinkelse. Derudover bruger LED-pæren omkring 25% mindre strøm end sparepærer og holder i op til 20 år.

Hvis du bor i en ældre bolig, så har du sandsynligvis også ældre toiletter. Der findes stadig mange toiletter med enkelt skyl og gamle toiletter med dobbeltskyl. De gamle toiletter kan bruge helt op til mellem 9 og 12 liter vand pr. skyl. Et helt nyt toilet med dobbeltskyl bruger faktisk kun 2 og 4 liters skyl. Det bliver til meget vand, og dermed mange penge der løber lige ud i kloarken hvert år.

Energioptimering behøver ikke at foregå indenfor

Det er også meget at gøre udendørs på boligen. Langt de fleste boliger er ikke isoleret tilstrækkeligt, hvis du vil mindske dit energiforbrug og dermed gøre boligen mere bæredygtig. Der er massere at gå i gang med og et godt sted at starte er ved at efterisolere ydervægge, taget og loftkonstruktionen, gulvet og fundament på boligen. Hvis du har kælder, er det også oplagt at efterisolere her.

Et andet sted hvor du kan mindske dit energiforbrug betydeligt er ved vinduerne. Har du vinduer med enkeltlagsglas fra 1960, er tabet fra vinduerne op til 45%, derfor er det en rigtigt god ide at udskifte dine gamle vinduer med nye energiruder. Hvis du i det samme øger størrelsen på dine vinduer, og dermed får mere lys, vil vinduerne samtidig generere passiv solvarme.

Et sidste råd til at energioptimere din bolig er at etablere vedvarende energikilder som for eksempel jordvarme eller solceller. Etablering af vedvarende energikilder såsom jordvarme og solceller vil generere gratis strøm til din bolig. Jordvarmeanlægget består af en kæde af rør fyldt med vand, som lægges i jorden. Solen varmer jorden og dermed vandet op, som sendes ud i boligens radiatorer. Det sikrer at dit CO2-udslip vil være mere end 50% lavere end ved almindelige opvarmningsformer. Solceller læges typisk på taget af boligen eller udbygninger. Herfra fanger de solens stråler, som føres ind i boligen, og omdannes til strøm.

Tænk på miljøet når du køber et nyt hus

Skal du i gang med en større energioptimering af din bolig, så er der en række ting, du kan være opmærksom på. Blandt andet i fragten af byggematerialer som oftest leveres med lastbil. Her kan du vælge at bestille alle dine byggematerialer på en gang, og spare miljøet for en masse udstødningsgasser. Derudover vil du ofte kunne forhandle priser, når du køber store partier varer.

Når du skal ud og investere i en ny bolig, er det en god ide at have energioptimering med i overvejelserne. Det kan nemlig have stor betydning for boligens endelige pris, som måske kan forhandles på baggrund af manglende energioptimering. Er du i tvivl om hvor meget du kan købe for, er det en rigtigt god ide at få en salgsvurdering hos en ejendomsmægler. Bestil en salgsvurdering her, og kom et skridt nærmere dit nye hus.

Mange vælger at renovere, bygge om eller bygge til når de køber ny bolig for at sikre at boligen passer til netop deres families behov. Her kan du for alvor få stor indflydelse på de materialer der bliver brugt i boligen. Vidste du for eksempel, at gipsplader koster dyrt på CO2 regnskabet. Det samme gør tagpap og gulvtæpper med gummi på bagsiden. Derfor er det vigtigt, inden du bygger til eller bygger om i din bolig, at du sætter dig ind i, hvilke materialer der benyttes, og om nogle af dem kan byttes ud med CO2-reducerede alternativer. Har du brug for inspiration finder du hos Byg & Hjem råd og vejledning til alt fra tilbygninger til opsætning af filt.