Vælg en side

Det er måske ikke så underligt, at i 2019, hvor ”grønnere miljø” og ”klodens klima” er blevet nutidens helt store buzzwords, afspejles menneskets nye fokus mod naturen sig også i de nye byggestile.

Derfor ses der også i stigende grad en ny trend blandt de danske husarkitekter: Huse og typehuse med smukke træfacader i sibirisk lærk, som giver boligen et unikt naturligt look på en miljøvenlig måde.

Men hvorfor har netop dette træ vundet så stor en plads i hus-designernes hjerter?

Og hvorfor er netop dette træ specielt godt til dit fremtidige hjem?

Udseende og udholdenhed

Den sibiriske lærk, der også kendes under sit latinske navn Larix sibirica, er en træsort, der vokser vildt i de sibiriske egne, hvor man finder disse smukke knejsende kæmper i enorme mængder.

Modsat den europæiske lærk, vokser denne russiske kusine utroligt langsomt og er yderst hårdført: Det skal man være for at kunne overleve på den russiske taiga.

Sibirisk lærk er efter fældning og behandling en smuk brun-gullig træsort, der også kan fås i rødlige nuancer. Farverne afhænger af træets opvækst, hvilken egn det stammer fra samt træets alder.
Modsat mange andre træer har lærken små årringe. Dette gør det til en af de mest æstetiske træsorter til bygningsværker, da der ikke ses tydelige mørke ringe og plamager på de færdigbehandlede brædder.

Robust russisk kvalitet

Den russiske lærks kernevedde er iblandt nogle af de mest bastante indenfor alle almene træsorter. Brædderne føles tunge, robuste og har en yderst høj densitet.

Grundet træets langsomme vækst og hårde indre er det et af de mest robuste træmaterialer til alment byggeri: 50% stærkere end selv skotsk fyrretræ og med en langt mere attraktiv og glat tekstur, helt uden brug af kemikalier til forbehandling.

Netop dette er, udover træets æstetiske indtryk, grunden til dets popularitet som facade til huse og skibsdæk: Da træet er så robust, kan det med lethed klare slag, ridser, vind, vejr og alle livets andre små strabadser med langt større lethed end lignende træmaterialer.